Despre UVSAR

UVSAR este o organizatie non-guvernamentala, non-profit si apolitica, ce promoveaza voluntariatul ca resursa umana principala, avand la momentul constituirii voluntari cu experienta, pregatiti sa intervina in operatiuni de salvare complexe, asigurarea primului ajutor si prim raspuns in dezastre si calamitati proveniti din diferite organizatii specifice de pe teritoriul Romaniei si specialisti din structuri apartinand statului roman. UVSAR este o organizatie non-guvernamentala, non-profit si apolitica, ce promoveaza voluntariatul ca resursa umana principala, avand la momentul constituirii voluntari cu experienta, pregatiti sa intervina in operatiuni de salvare complexe, asigurarea primului ajutor si prim raspuns in dezastre si calamitati proveniti din diferite organizatii specifice de pe teritoriul Romaniei si specialisti din structuri apartinand statului roman.

UVSAR s-a constituit in anul 2015 pentru a raspunde problematicii cooperarii internationale intre organizatiile non guvernamentale cu profil medical sau de situatii de urgenta.

Rolul organizatiei este sa construiasca platforme, sa implementeze proiecte dupa modelul european si sa creeze o structura non- guvernamentala complementara institutiilor statului destinate interventiei intr-o situatie de urgenta, pentru a raspunde atat national cat si international integrand totodata alte 2 organizatii in domeniul situatiilor de urgenta in subordinea sa precum si un numar de peste 250 de voluntari calificati in prim ajutor si cautare-salvare deblocare.

In prezent UVSAR beneficiaza de o tehnica de interventie conform standardelor in vigoare, avand o dotare individuala pentru 30 de persoane si 3 autospeciale de interventie in caz de dezastre. UVSAR totodata a implementat in 11 licee din Judetul Galati si a instruit peste 1000 de elevi in prim ajutor si prim raspuns in cazul situatiilor de urgența.

Valori si principii organizationale care ne ghideaza activitatea:

  • Viata si siguranta omului;
  • Responsabilitate si atitudine fata de societatea civila;
  • Voluntariat si comunitate;
  • Nu intervenim in politica si ne mentinem neutralitatea;
  • Sustenabilitate si integritate;
  • Emancipare si respect;
  • Egalitatea de sanse;

UVSAR este totodată si membru fondator al International Disaster Emergency Response Network (IDERN) , retea interstatala, transnationala de ONG-uri, ce are ca misiune salvarea de vieti omenesti si colaborarea internationala in domeniul SAR.

In prezent, in cadrul International Disaster Emergency Response Network (IDERN), membri provin din Uniunea Europeana, Turcia si China, urmand ca pana la sfarsitul anului 2020, reteaua sa atinga un numar de 30 de organizatii partenere cu capacitati de prim raspuns in cazul unor dezastre majore.

Scopul IDERN este da a asigura asistenta de urgenta, in cooperare cu membrii IDERN la orice eveniment international de risc major si stabilirea de relatii intre ONG-uri ce au ca misiune salvarea de vieti omeneti.

Rolul principal al IDERN este de a organiza anual sesiuni de pregatire in Situatii de Urgenta sub emblema INTERNATIONAL SEARCH AND RESCUE DAYS, exercitii ce au ca si scop punerea in evidenta a capacitatii de interventie a membrilor IDERN si de a ajuta la imbunatatirea tehniciilor si a timpului de raspuns in cazul unor dezastre sau calamitati.

Pana in prezent UVSAR a organizat 8 astfel de exercitii pe terioriul Romaniei si a participat la un exercitiu organizat de partea turca a IDERN respectiv Nilufer Arama Kurtarma din Bursa.

Ultimul exercitiu al INTERNATIONAL SEARCH AND RESCUE DAYS (ISARD) a fost organizat in luna Septembrie 2016, in parteneriat cu Universitatea ”Dunarea de Jos” Galati si Primaria Municipiului Galati exercitiul fiind desfasurat pe 3 zile simuland un cutremur de 6,8 grade pe scara Richter si un accident montan organizat in Judetul Tulcea.

Au participat alaturi de noi, în cele 9 exerciții, colaboratori ai UVSAR respectiv ,structuri ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Galati, Inspectoratul Judetean de Jandarmi Galati, Inspectoratul Judetean de Politie Galati, UPU-SMURD Galati si echipele internationale din cadrul IDERN.