Despre UVSAR

Asociatia pentru Instruire in Situatii de Urgenta – UVSAR Galati este o organizatie non-guvernamentala, non-profit si apolitica, ce promoveaza voluntariatul ca resursa umana principala, avand la momentul constituirii voluntari cu experienta, pregatiti sa intervina in operatiuni de salvare, asigurarea primului ajutor si interventie in dezastre si calamitati.

UVSAR se implica activ in societatea civila prin programele sale operationale si sociale, atat national cat si international prin intermediul International Diasater Emergency Response Netword. Alaturi de partenerii sai UVSAR gestioneaza la nivelul Municipiului Galati, mai multe echipe de voluntari instruiti in prim ajutor, coordonate la randul lor de personal medical cu experienta. Totodata UVSAR ofera asistenta logistica si operationala pentru asigurarea asistentei premedicale atat partenerilor sai cat si institutiilor publice ce pot solicita sprijinul organizatiei noastre.

Asociatia pentru Instruire in Situatii de Urgenta – UVSAR Galati s-a constituit pentru a raspunde problematicii cooperarii internationale intre organizatiile non guvernamentale cu obiectiv principal Salvarea de Vieti Omenesti.

Rolul organizatiei este sa construiasca platforme, sa implementeze proiecte dupa modelul european si sa creeze o structura non-guvernamentala complementara institutiilor statului destinate interventiei intr-o situatie de urgenta, pentru a raspunde atat national cat si international.

In prezent UVSAR beneficiaza de o tehnica de interventie conform standardelor in vigoare, avand o dotare individuala pentru 50 de persoane si 3 autospeciale de interventie. Asociatia pentru Instruire in Situatii de Urgenta – UVSAR Galati totodata a instruit peste 3000 de persoane in prim ajutor si prim raspuns in cazul situatiilor de urgenta cu ajutorul partenerilor sai Nilufer Arama Kurtarma si URSA Turcia.

Valori si principii organizationale care ne ghideaza activitatea:

  • Viata si siguranta omului;
  • Responsabilitate si atitudine fata de societatea civila;
  • Voluntariat si comunitate;
  • Nu intervenim in politica si ne mentinem neutralitatea;
  • Sustenabilitate si integritate;
  • Emancipare si respect;
  • Egalitatea de sanse;

UVSAR este totodată si membru fondator al International Disaster Emergency Response Network (IDERN), retea interstatala, transnationala de ONG-uri,  domeniul Salvarii de Vieti Omenesti si Cautare-Salvare Deblocare.

In prezent, in cadrul International Disaster Emergency Response Network (IDERN), membri provin din Uniunea Europeana, Turcia si China, urmand ca pana la sfarsitul anului 2020, reteaua sa atinga un numar de 30 de organizatii partenere cu capacitati de prim raspuns in cazul unor dezastre majore.

Scopul IDERN este da a asigura asistenta de urgenta, in cooperare cu membrii IDERN la orice eveniment international de risc major si stabilirea de relatii intre ONG-uri ce au ca misiune salvarea de vieti omeneti.

Rolul principal al IDERN este de a organiza anual sesiuni de pregatire in Situatii de Urgenta sub emblema INTERNATIONAL SEARCH AND RESCUE DAYS, exercitii ce au ca si scop punerea in evidenta a capacitatii de interventie a membrilor IDERN si de a ajuta la imbunatatirea tehniciilor si a timpului de raspuns in cazul unor dezastre sau calamitati.

In perioada pandemiei generate de noul Coronavirus, Asociatia pentru Instruire in Situatii de Urgenta – UVSAR Galati a infiintat un centru de monitorizare a persoanelor aflate în carantină și izolare la domiciliu pe fondul pandemiei de coronavirus. Voluntarii au tinut legatura cu sutele de persoane din Galati aflate in această situatie si au transmis informatiile obtinute autoritatilor judetene. In perioada imediat urmatoare, UVSAR continua sa ajute personale aflate in dificultate prin alocarea de produse alimentare prin intermediul partenerilor sai. In perioada 01.03.2020 – 25.05.2020, UVSAR a acordat asistenta umanitara si suport logitisc unui numar de aproximativ 3600 de persoane de pe teritoriul Judetului Galati.

Puteti descarca un raport de activitate detaliat al UVSAR din perioada pandemiei Covid-19, apasand aici. (in curand)